Snellere modem-chips van Intel voor nieuwe modellen?

by Robbert on 24/03/2016

Aan het einde van het afgelopen jaar staken er al geruchten de kop op dat Apple van plan was om Intel de modem-chips voor de iPhone 7 en 7 Plus zou willen laten maken. In de voorgaande jaren was de productie van modem-chips exclusief weggelegd voor Qualcomm. Het is in principe mogelijk dat de 4g-modem van Intel voor een snellere draadloze verbinding kan zorgen, maar daarnaast zal nog van de chips van Qualcomm gebruik worden gemaakt. De sterke van het gerucht nam al snel af, maar analist Srini Pajjuri van CLSA Securities heeft het gerucht weer van stal gehaald.

Hogere snelheid
De analist heeft laten weten dat Intel het bedrijf is dat voor een deel verantwoordelijk zal zijn voor de productie van de modem-chips in de vorm van 4g-chips voor de nieuwe toestellen van Apple. Het huidige productiebedrijf zal dan voor de rest van de productie verantwoordelijk blijven dat neerkomt op 60 tot 70 procent. Het is dan ook niet de bedoeling van Apple om Qualcomm op een zijspoor te zetten, maar wel is het streven om de afhankelijkheid in dat opzicht te verminderen. Het is zelfs zo volgens de analist dat Qualcomm volgend jaar op een grote order mag rekenen.

lte modem

Er werken volgens de geruchten bij Intel meer dan duizend personen aan het 7360 LTE-modem voor de Apple smartphones die naar verwachting in september van dit jaar gepresenteerd zullen worden. De theoretische downloadsnelheid is groot met 450 Mbps en de uploadsnelheid van het modem zou 100 Mbps bedragen. De gebruikers van de Apple smartphone zullen daar in Nederland weinig van profiteren, want de snelheid bedraagt hier maximaal 150 Mbps voor het downloaden. Dat is de maximale theoretische snelheid, maar in de praktijk ligt de gemiddelde snelheid lager met 35 Mbps voor het downloaden en 10 Mbps voor het uploaden. Overigens heeft het modem van de huidige nieuwste smartphones een downloadsnelheid van maximaal Mbps. Samsung biedt al de mogelijkheid van smartphones met maximale theoretische snelheid tot 600 Mbps en wellicht dat Apple in dat opzicht niet te ver wil achterblijven.

Overigens zijn er volgens enkele bronnen plannen van Apple die betrekking hebben op de ontwikkeling van een system-on-chip met een 4g-moden en een Apple Ax-processor. Dit zou tot betere prestaties moeten leiden, maar ook tot een lager energieverbruik. Dat kan gerealiseerd worden als Apple voor het modem een licentie neemt en Intel de chipset zelf op een 14nm-procedé gaat ontwikkelen.

Previous post:

Next post: