Nieuwe iPhone met telelens?

by Robbert on 02/05/2016

Er gaan al langer geruchten in de wereld dat de nieuwe iPhone met een dual camera wordt uitgerust, maar uit de informatie van een nieuw patent kan nog wat anders interessants worden opgemaakt. Het is maar zo mogelijk dat er nog een nieuwe feature aan wordt toegevoegd en wel in de vorm van een telelens. Als het nieuwe patent bekeken wordt, dan lijkt het erop dat Apple bezig is aan een camera met telelens te werken. Met een dergelijke lens is het mogelijk om veraf gelegen objecten op een gemakkelijke manier scherp te kunnen stellen.

Scherpstellen met korte lens
Uit de informatie van het nieuwe patent blijkt dat er van het zogenoemde ´r´ ontwerp gebruik wordt gemaakt voor de camera. Om daarvan een beeld te krijgen, kun je het beste denken aan de onderzeeër die over een periscoop beschikt. Een van de voordelen van een camera met een telelens is dat het bereik voor het scherpstellen van het beeld breder is met het gebruik van een in fysiek opzicht kortere lens. Als deze geruchten blijken te kloppen, dan kan het maar zo zijn dat de lens van de iPhone 7 en van de iPhone 7 Plus niet meer uit de behuizing zullen steken.

Overigens heeft Apple ook de mogelijkheden om meer lenstechnologie toe te passen in een beperktere ruimte. Het zou met de nieuwe camera met telelens mogelijk kunnen zijn om op grote afstand objecten vast te kunnen leggen, waarbij er op de achtergrond zogenoemde blureffecten kunnen worden gebruikt. Dat is ongeveer te vergelijken met specificaties waar een spiegelreflexcamera eveneens over beschikt. Verder laat het patent zien dat er opties worden geboden om een keuze te maken tussen het gebruikmaken van een standaard groothoekcamera of van de telelens om foto´s en filmpjes te maken. Analist Ming-chi Kuo heeft eerder al laten weten ervan uit te gaan dat de iPhone 7 Plus in elk geval met een dual lens camera wordt uitgevoerd.

Twee lenzen
Apple is niet de eerste ontwikkelaar van smartphones die voor de optie van twee lenzen kiest. Er zijn namelijk al andere producenten van smartphones die deze keuze hebben gemaakt. Zo beschikt de Huawei P9 en P9 Plus al over een dubbele camera en geldt dat eveneens voor de LG G5. Een dubbele camera zal in dat opzicht ook geen vernieuwing zijn, maar het is wel een vernieuwing als Apple de keuze maakt voor een iPhone met een telelens. Op dit moment is er echter alleen nog maar sprake van een patent, waarin deze optie is vastgelegd en ontbreken verder concrete aanwijzingen of de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus van een camera met telelens worden voorzien. De speculaties over de nieuwe Apple smartphones zullen de komende maanden nog wel verrassend zijn, maar het wordt pas echt duidelijk wat de specificaties zijn op het moment dat de nieuwe modellen door Apple aan het grote publiek gepresenteerd worden. Dat is nu nog even afwachten, want naar verwachting zal dat evenement plaatsvinden in de maand september.

Previous post:

Next post: