iPhone X – Info, Specs, Pre-Order, Kopen

De iPhone X wordt in 2017 het paradepaardje van Apple en dat is niet zonder reden. Zowel voor wat betreft de verwachtingen ten aanzien van het design en de specificaties zijn er vernieuwingen. Na de presentatie wordt pas alles officieel, maar er zijn natuurlijk altijd een aantal bronnen die menen te weten hoe het met het ontwerp en de kenmerken van het nieuwe toestel zit. Een bekende analist die het vaker bij het rechte eind heeft, is Ming Chi-Kuo. Deze analist is net als Bloomberg van mening dat er bijvoorbeeld geen sprake is van een toestel met een aluminium behuizing. Dat is op zich al behoorlijk vernieuwend en verrassend, maar er zijn nog meer verwachtingen van het toestel.

Behuizing van sterk glas met roestvrij stalen rand

De iPhone X wordt volgens bovengenoemde bronnen niet met een metalen behuizing uitgevoerd. In plaats daarvan bestaat de achterzijde net als de voorzijde uit glas. Daarbij zou er sprake zijn van een roestvrij stalen randje. Daarnaast zijn er vermoedens voor wat betreft het scherm. Dit nieuwe toestel krijgt waarschijnlijk het grootste scherm. Het scherm krijgt volgens de verwachting namelijk een grootte van 5,8 inch. Daarmee heeft het toestel wel een groter scherm, maar is het niet het grootste toestel. Dat wordt namelijk de 5,5 inch Plus versie. Het scherm is wel groter, maar er is tevens sprake van hele dunne randen in de behuizing, zodat de totale grootte weer kleiner wordt. Het paradepaardje van Apple krijgt niet alleen dunne randen aan de beide zijkanten, maar ook aan de bovenkant en aan de onderkant. Er is nu nog sprake van bredere randen doordat er sprake is van ruime voor de frontcamera en homeknop.

Randloos scherm

Dat het scherm zonder randen wordt geproduceerd, is niet helemaal een gerucht. Apple zelf heeft namelijk al in de code van het nieuwe besturingssysteem iOS 11 een aantal plaatjes opgenomen van de vorm van het toestel. Daaruit kan afgeleid worden dat het scherm vrijwel de volledig voorzijde van het toestel beslaat. Bovendien is er in de software een slimme speaker opgenomen van Apple. Aan de voorzijde is er volgens de informatie sprake van een uitsnede. Hier kunnen de camera en sensoren in worden weggewerkt. Aan beide zijden van de uitsnede wordt informatie vertoond, zoals het bereik en de tijd. Overigens bestaat nog altijd het vermoeden dat de iPhone X als enig toestel met een Oled-scherm wordt uitgevoerd. Eerder toestellen zijn met lcd schermen uitgevoerd, maar dat verandert dus bij het paradepaardje. Oled is een duur scherm als het gaat om de productie ervan en dat betekent dat de prijs van de iPhone X ook wat hoger komt te liggen. De verwachtingen rondom de prijs laten zelfs zien dat de prijs wel eens rond de 1.000 euro kan komen te liggen. Overigens biedt een Oled-scherm meerdere voordelen, zoals een scherp contrast, maar ook is er sprake van een zuinig verbruik. Het is nog even wachten op de presentatie en dan wordt duidelijk of de analist en Bloomberg gelijk hebben.

 

Face ID voor iPhone X voor gezichtsherkenning

De iPhone X wordt mogelijk voorzien van Face ID en dat dient dan als functie voor gezichtsherkenning. Dat komt dan in plaats van Touch ID en de vingerafdrukscanner. Er wordt verwacht dat het een zeer geavanceerde uitvoering wordt. Het herkennen van een gezicht door de smartphone van Apple zou maar een maar miljoenste van een seconde nodig hebben. De herkenning van het gezicht werkt overigens niet alleen bij daglicht, maar ook in het donker als de smartphone plat ligt. Verder kan gezichtsherkenning toegepast worden bij Animoji die in de vorm van 3D zijn weergegeven en gezichtsuitdrukkingen kunnen nabootsen.

Biometrische herkenning

Het is natuurlijk uniek dat er sprake is van een smartphone met biometrische herkenning. Ieder gezicht heeft weer andere kenmerken en deze kenmerken dienen uiteraard opgeslagen te worden in het toestel. Om dat te kunnen bewerkstelligen moet het gezicht voor het activeren uiteraard voor de lens worden gehouden. Het is de bedoeling dat Face ID vanuit meerdere hoeken de gegevens opslaat, zodat het gezicht niet alleen perfect recht van voren herkenbaar is, maar ook vanuit een enigszins andere hoek te herkennen is. Face ID kan op de iPhone X verder gebruikt worden om bijvoorbeeld een aankoop te doen. Er wordt dan ook meer functionaliteit geboden dan alleen toegang te bieden tot het toestel.

3D-camera voor herkenning gezicht

De gezichtsherkenning is dus voor het verkrijgen van toegang tot de smartphone beschikbaar, maar ook voor andere zaken en die worden waarschijnlijk in de toekomst alleen maar uitgebreider. Indien er van biometrische herkenning gebruik wordt gemaakt, is het te verwachten dat er sprake is van een irisscanner en van een 3D-camera. Het besturingssysteem iOS heeft overigens al laten zien op welke manier het gezicht geregistreerd wordt om er gebruik van te kunnen maken. Dat is vergelijkbaar met de wijze waarop de vingerafdruk gegeven wordt, maar natuurlijk niet helemaal, want er is bij gezichtsherkenning geen fysiek contact met het toestel. Het gezicht komt in meerdere hoeken van de camera en deze beelden worden vastgelegd. Mocht de iPhone X plat op de tafel liggen en de gebruiker hangt er boven met het gezicht, zal het toestel het gezicht ook herkennen.

Verder is het zo dat de toegepaste technologie het mogelijk maakt om onderscheid te maken met het kijken naar het toestel. Dan is de smartphone namelijk zo slim om te zorgen dat het scherm niet zal dimmen. Er is dan ook een hele belangrijke plaats weggelegd voor de frontcamera. De camera aan de achterkant wordt overigens uitgerust met een 3D lasersysteem. Hiermee kan de omgeving gescand worden in verband met augmented reality. ARKit wordt in iOS 11 gelanceerd en dat is een speciaal platform voor augemented reality. Het toestel neemt in het dagelijkse leven volgens Tim Cook door deze toepassing een nog belangrijkere rol in. Verder wordt overigens verwacht dat de iPhone X draadloos opgeladen kan worden, maar de vraag is of dat al direct mogelijk is. Er gaan ook geruchten dat pas na een update van iOS 11 de mogelijkheid wordt geboden.

Prijs van de nieuwe iPhone X

 Pas als de presentatie van de nieuwe iPhone X is geweest, wordt ook de prijs van het toestel bekendgemaakt. Dat neemt niet weg dat er allerlei speculaties de ronde doen over de hoogte van de prijs van de nieuwe smartphone van Apple. De geruchten wijzen uit dat de prijs zomaar op 1.200 dollar kan worden vastgesteld. Omgerekend betekent dit dat er in Nederland ongeveer een prijs van minimaal 1.000 euro voor wat gevraagd. Daarbij is overigens uitgegaan van de gedachte dat de prijzen van de andere toestellen ongeveer gelijk zijn aan de reguliere prijs die voor topmodellen uit de high end smartphone klasse in rekening wordt gebracht. Daaruit komt weer naar voren dat de X versie in elk geval duurder zal zijn. Dat heeft weer te maken met de unieke eigenschappen en het unieke design. Overigens zijn er ook al geruchten dat de vanaf prijs op 1.139 euro uitkomt en de duurste versie 1.359 euro gaat kosten.

Hoge prijs

John Gruber is een blogger die zich bezighoudt met Apple en heeft een blog geschreven met betrekking tot de prijs die hierboven is genoemd. Volgens de blogger is het zo dat de iPhone X een prijs moet krijgen, waardoor nog altijd miljoenen consumenten de keuze maken voor een iPhone 8. Op deze manier wordt enigszins een exclusief toestel gecreëerd. Bovendien kan het maar zo zijn dat op de dag van de eerste levering er sprake is van productieproblemen, zodat het langer duurt voordat mensen in staat zijn om het toestel daadwerkelijk in handen te krijgen. Ook om deze reden kan Apple de prijs op een hoog niveau instellen. Schaarste doet de vraag groeien en daarop kan het prijsniveau worden aangepast. De releasedatum is naar verwachting gepland op 22 september en vanaf 15 september is het doen van een preorder mogelijk. De aankondiging vindt via de presentatie op 12 september plaats.

Drie kleuren

Het is ook interessant om te weten uit welke kleuren er een keuze kan worden gemaakt voor een iPhone X. Het toestel is naar verwachting in de kleuren grijs, zwart en in Blush Gold verkrijgbaar. Blush Gold is hierbij natuurlijk de meest opvallende kleur. Verder kan er met betrekking tot de opslagcapaciteit rekening gehouden worden met de persoonlijke voorkeur. De nieuwe smartphone is namelijk te verkrijgen met een opslagcapaciteit van 64GB, 256GB en 512GB. Er zijn natuurlijk in de loop der tijd nog veel meer geruchten over de specificaties van de iPhone X naar buiten gekomen. Bijvoorbeeld dat de homeknop verdwijnt net als de vingerafdrukscanner en Touch ID. In de plaats daarvan wordt er van gezichtsherkenning gebruik gemaakt om het toestel te ontgrendelen, maar ook om meer acties mee uit te voeren. Bijvoorbeeld het doen van een aankoop. Verder wordt er een nieuw design verwacht met een voorkant en achterkant van glas, waarbij er sprake is van een hele dunne roestvrij stalen rand. Dat de prijs 1.000 euro of 1.1.39 kan worden, betekent dat de modellen met een uitvoering van 256GB en 512GB nog een hogere prijs kennen. Het gaat hier namelijk om de vanaf prijs van de iPhone X. Op de dag van de preorder is het een kwestie van er snel bij zijn, want de vraag is groot.

Specificaties van de iPhone X

De specificaties van de iPhone X zijn met al geruchten al dan niet anonieme bronnen nu wel duidelijk geworden. Bovendien schijnt een medewerker van Apple uit een soort van rancune de nodige informatie naar buiten hebben gelekt over bepaalde kenmerken en eigenschappen van de nieuwste smartphone van Apple. De verwachtingen zijn hooggespannen en dit toestel zal dan ook zeker niet teleurstellen met tal van nieuwe toepassingen en verbeteringen ten aanzien van eerdere modellen die op de markt zijn gebracht. Er is namelijk sprake van een technologie die door Apple nieuw wordt toegepast in de smartphone. Dat is namelijk gezichtsherkenning en deze vorm van herkenning kan voor meerdere toepassingen worden gebruikt.

iphone x

iphone x

Nieuw design en Oled-scherm

De iPhone X krijgt volgens meerdere bronnen een compleet nieuw design. De metalen behuizing verdwijnt en in de plaats daarvan komt er een smalle roestvrij stalen randje en wordt de rest aan de voorzijde en achterzijde van sterk glas gemaakt. Dat is op zich natuurlijk al vrij uniek. Naast een nieuw design, waarbij de homeknop fysiek ook nog eens verdwijnt, is er sprake van een bijzonder Oled-scherm. Dit is een scherm dat een extra scherp contrast te bieden heeft en een hoge helderheid kent. De schermen zijn duurder dan de schermen waar de vorige toestellen mee zijn uitgerust en dat zorgt er ook voor dat deze nieuwe smartphone in de hoogste prijsklasse komt te liggen. Er zijn namelijk verwachtingen dat de prijs minimaal 1.000 euro of zelfs 1.1.39 euro bedraagt. Dat is dan de versie met 64GB. Als er van de hoogste prijs wordt uitgegaan, gaat de iPhone X 256GB 1.249 euro kosten en de 512GB 1.359 euro. Dat zijn natuurlijk nogal bedragen, maar hiermee wordt ook meteen een deel van de exclusiviteit van het toestel aangetoond.

3GB RAM, A11 chip en Face ID

De Golden Master van iOS 11 is uitgelekt voordat de iPhone X ook nog maar officieel onthuld is. Dat is de definitieve versie van het besturingssysteem en het interessante is dat er nogal wat informatie uitgehaald kan worden ten aanzien van de specificaties. De informatie laat namelijk zien dat de nieuwe smartphone over 3GB aan RAM werkgeheugen beschikt en dat er sprake is van een A11 chip. Deze chip is bijzonder doordat het toestel zelf kan bepalen wanneer de krachtige kernen gebruikt moeten worden en wanneer de minder krachtige kernen voldoende zijn voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Bij een bepaalde taak kan dan gedacht worden aam bijvoorbeeld gamen wat meer vereist dan bijvoorbeeld het checken van een email. Verder is er sprake van de toepassing van Face ID en dat betekent dat het toestel ontgrendeld kan worden op basis van gezichtsherkenning. Om dit te activeren is het eerst nodig om verschillende hoeken van het gezicht te laten zien, zodat deze informatie opgeslagen kan worden. Verder is het de bedoeling dat er bijvoorbeeld ook een betaling mee kan worden verricht. De frontcamera speelt bij Face ID een belangrijke rol van betekenis en is dan ook sterk verbeterd.

Scherm
Schermgrootte 5.8 inch
Resolutie 1125×2436
Schermtype Super Retina (OLED)
Pixeldichtheid 458 ppi
Aantal kleuren 16M
Multitouch Ja
Touchscreentechniek 3D Touch
Toetsenbordtype Touchscreen
Processor
Chipset Apple A11
CPU cores Hexa Core
Werkgeheugen 3 GB
Camera
Cameraresolutie 12 megapixel
Camera’s achterop 2
Front-cameraresolutie 7 megapixel
Autofocus Ja
Diafragma F/1.8
Flitser Ja
Flitstype Quad LED
Stabilisatie Ja
Optische zoom Ja
Digitale zoom Ja
Geo tagging Ja
Gezichtherkenning Ja
Video
Video-opname Ja
Videoresolutie 3840 x 2160 (4K)
Frames per seconde 60 fps
Audio
Bluetooth stereo (A2DP) Ja
Spraakcommando’s Ja
Accu
Type Lithium-Ion
Draadloos opladen Ja
Connector Lightning
Formaat
Stofdicht Ja
Spatwaterdicht Ja
Waterdicht Ja
Software
Besturingssysteem iOS 11
Verbindingen
2G (edge, gprs) Ja
3G (hspa, hspa+, hsdpa, hsupa, umts) Ja
4G (lte) Ja
4G+ (lte advanced) Ja
Frequentiebereik 800, 850, 900, 1800, 1900, 2100, 2600 MHz
WiFi aanwezig Ja
WiFi (wlan) Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
5GHz ondersteuning Ja
NFC Ja
Bluetooth Bluetooth 5.0
Features
Interne opslag 64 GB
Uitbreidbaar geheugen Geen
Type simkaart Nano sim
Trilfunctie Ja
Sensoren
GPS Ja
Accelerometer Ja
Gyroscoop Ja
Proximity sensor Ja
Kompas Ja
Vingerafdrukscanner Ja
Productkenmerken
Fabrieksgarantie 1 jaar
Aangekondigd 11-9-2017
Releasedatum 2-11-2017