De iPhone SE kopen: specs prijzen en release

Apple heeft een nieuwe model gepresenteerd en dat is een 4-inch smartphone dat de naam iPhone SE heeft gekregen. De eigenschappen van vorige modellen zijn in dit model geïntegreerd, namelijk die van de 5S en van de 6S. Dat kan een leuke aanleiding zijn om de overstap te maken naar het nieuwste model, maar daar gaat uiteraard wel een degelijke overweging aan af. De voordelen en nadelen worden dan ook op een rijtje gezet, waarbij eerst gekeken wordt of het aan te raden is om voor een upgrade te kiezen als je een iPhone 4 of iPhone 5 in je bezit hebt.

Top deals!iPhone SE Aanbieder 
1. tele2100 min | 1.000 MB
Gratis bij € 26,00 p/mnd
16GBiphone-iconMobiel.nlBEKIJKEN
2. tele2100 min | 1.000 MB
Gratis bij € 32,00 p/mnd
64GBiphone-iconTele2BEKIJKEN
3. tele2Onbeperkt min | 1.500 MB
Gratis bij € 32,00 p/mnd
16GBiphone-iconTyphone.nlBEKIJKEN
4. ben100 min | 2.000 MB
Gratis bij € 32,50 p/mnd
16GBiphone-iconBen.nlBEKIJKEN
5. t-mobile120 min | 3.000 MB
Gratis bij € 37,00 p/mnd
16GBiphone-icont-mobile.nlBEKIJKEN
6. tele2Onbeperkt min | 1.500 MB
Gratis bij € 33,00 p/mnd
16GBiphone-iconPhonehouseBEKIJKEN

 Top deals!iPhone 7
32GB
iphone-icon
T-Mobile - 24 mnd
120 min
onbeperkt sms
onbeperkt MB
120 Mbps
€ 39,50 p/mnd
€ 0,00 bijbetalen
BEKIJKEN
32GB
iphone-icon
Mobiel.nl - 24 mnd
100 min
100 sms
1.000 MB
150 Mbps
€ 40,00 p/mnd
€ 0,00 bijbetalen
BEKIJKEN
32GB
iphone-icon
Vodafone - 24 mnd
onbeperkt min
onbeperkt sms
12.000 MB
225.0 Mbps
€ 56,00 p/mnd
€ 0,00 bijbetalen
BEKIJKEN
32GB
iphone-icon
Tele2 - 24 mnd
100 min
100 sms
1.000 MB
150 Mbps
€ 40,00 p/mnd
€ 0,00 bijbetalen
BEKIJKEN
32GB
iphone-icon
Typhone - 24 mnd
onbeperkt min
onbeperkt sms
1.500 MB
150 Mbps
€ 51,00 p/mnd
€ 0,00 bijbetalen
BEKIJKEN
32GB
iphone-icon
GSMwijzer - 24 mnd
onbeperkt min
onbeperkt sms
4.000 MB
14.4 Mbps
€ 53,00 p/mnd
€ 0,00 bijbetalen
BEKIJKEN

iPhone SE
De nieuwste smartphone van Apple is een bijzonder toestel en wel om de reden dat het model kleiner is in vergelijking met de voorgaande telefoons. Daarmee wordt eigenlijk tegen de trend ingegaan, want doorgaans lijken de modellen alleen maar groter te worden. ook op technisch en design gebied zijn er een aantal aparte kenmerken te onderscheiden. Zo is er voor het nieuwe model gebruik gemaakt van de behuizing van de iPhone 5S en zijn de technische eigenschappen van de 6S toegepast. Het toestel is door de beperkte afmeting met een 4-inch scherm prettig in de hand en toch profiteer je van de modernste technologie. Het is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze om wel of niet voor een upgrade te kiezen.

iphone se

Upgrade vanaf iPhone 4
Als je een iPhone 4 in het bezit hebt, dan is het inderdaad wel tijd om uit te kijken naar een nieuwer model en in dat geval is een upgrade naar een iPhone SE zeker een goede keuze. Een iPhone 4 is tegenwoordig beperkter in de mogelijkheden. Zo kan iOS 9 niet worden geïnstalleerd en kan er daardoor van een groot aantal functies die met het systeem van tegenwoordig wel beschikbaar zijn geen gebruik worden gemaakt. De iPhone SE is een ideale upgrade als je van plan bent om een nieuwer model te kopen en daar niet te veel geld aan kwijt wilt zijn. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om van een iPhone 4 naar een iPhone 5S of zelfs iPhone 6S over te stappen of nog afwachten op de komst van de volgende nieuwe smartphone van Apple. De tijd om een overstap te maken van een iPhone 4 is wel aan te raden als je graag van de nieuwste functies gebruik wilt maken en weer van optimale snelheid wenst te profiteren.

Upgrade vanaf iPhone 5
Het is ook mogelijk om voor een upgrade te kiezen als je een iPhone 5 of 5C in het bezit hebt, want ook in dat geval mis je toch een aantal functies die op de nieuwste toestellen wel te vinden zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een betere camera, maar ook een Touch ID. Het kan zijn dat bij de volgende nieuwe toestellen er alleen nog iOS updates beschikbaar komen voor 64-bit toestellen en daar beschikken de iPhone 5 en 5C niet over. Mocht er een leuke aanbieding op je pad komen voor de aanschaf van een iPhone SE, dan is het zeker de moeite waard om een upgrade te overwegen.

Upgrade vanaf iPhone 5S
De iPhone 5S beschikt over een A7-processor en is door Apple als eerste 64-bit smartphone gelanceerd. Ook is er sprake van Touch ID. Het is in dat opzicht ook niet noodzakelijk om direct voor een upgrade te kiezen, want in principe kun je dit toestel nog lange tijd gebruiken. Wat wel een optie is om vooruit te gaan, is het verkopen of inruilen van je iPhone 5S om daarvoor in de plaats de iPhone SE aan te schaffen. Dan ga je er uiteraard wel op vooruit qua nieuwheid, snelheid en soepelheid.

iPhone SE in twee varianten
De iPhone SE wordt in twee varianten aangeboden, namelijk met 16GB en 64GB. De opslagruimte van het 16GB is nogal beperkt en in dat opzicht is het ook verwonderlijk dat Apple deze variant nog altijd aanbiedt. Met betrekking tot de keuze voor de opslagruimte geldt uiteraard dat het beste de keuze kan worden gemaakt voor het 64GB toestel als je denkt veel opslagruimte nodig te hebben. Het scherm is 4-inch groot en mocht je op dit moment nog een toestel met een kleiner scherm hebben, dan ga je erop vooruit. Het blijft een persoonlijke keuze om wel of niet voor een upgrade te gaan. De bovenstaande argumenten kunnen meewegen in je beslissing, maar het is natuurlijk ook zo dat je met de aanschaf van een nieuwe toestel in de vorm van een iPhone SE weer jarenlang vooruit kunt en het nieuwste toestel van Apple in het bezit kunt krijgen.

De camera van de iPhone SE kan 4K video´s maken en beschikt over een 12-megapixel camera, waarmee ook Live Photos gemaakt kunnen worden. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant is er sprake van een goede beeldprocessor. Je kunt door de retinaflitser van de frontcamera betere selfies maken en er is wat dat betreft zeker sprake van een vooruitgang. Verder is het toestel voorzien van een 64-bit A9 processor die ook in de iPhone 6S is te vinden. Overigens kent het nieuwe model ook gelijke draadloze functionaliteiten, zoals de 6-serie. Dat houdt in dat je kunt rekenen op een uitstekende ondersteuning voor 4G-verbindingen en WiFi-banden.

Je hebt nog even om te overwegen of je de iPhone SE aanschaft. De pre-orders kunnen in de Benelux vanaf 29 maart gedaan worden en de verwachting is dat in het begin van april de uitlevering van start zal gaan.

iPhone-5se

Prijzen iPhone SE en toestel reserveren

De iPhone SE is door Apple aangekondigd en vanaf begin april verkrijgbaar in Nederland. De officiële pre-orders voor het bestellen van het toestel kunnen vanaf 29 maart gedaan worden, maar eerdere is het al mogelijk om bij providers de nieuwste smartphone re serveren. Wie nu een toestel reserveert, zal uiteraard ook nog met een levertijd rekening moeten houden net als degene die wacht tot het mogelijk is om een pre-order te doen of zelfs nog langer wacht tot het toestel in de winkel beschikbaar komt.

Kleuren en specificaties
De iPhone SE zal kin verschillende kleuren beschikbaar zijn en je kunt dan ook een keuze maken voor het toestel in de kleur spacegrijs, zilver, goud of roségoud. Er zijn twee varianten beschikbaar voor wat betreft de opslagruimte, waarbij er een keuze tussen 16GB of 64 GB gemaakt kan worden. De adviesprijs voor de 16GB is 489 euro en voor de 64GB-versie geldt dat er een adviesprijs van 589 euro gehanteerd wordt. Let op, want het betreft hier zoals gezegd een adviesprijs en dat betekent dat de werkelijke prijzen van de iPhone SE zoals die in winkel straks wordt aangeboden daarvan kan afwijken.

De levertijd voor toestellen die gereserveerd worden, kan oplopen tot meerdere weken. Wie van de mogelijkheid om te reserveren gebruik wil maken, kan bij verschillende providers terecht. Daarbij kan de keuze worden gemaakt voor de aanschaf vaneen toestel in combinatie met een abonnement of het los kopen van het toestel. De bekendmaking van de lancering van iPhone SE eerder in maand is geen echte verrassing geweest, want er werd al lange tijd over gespeculeerd.

De smartphone heeft een 4-inch scherm en zal draaien op iOS 9.3. Ten aanzien de hardware is de nieuwe iPhone SE vergelijkbaar met de iPhone 6S en wordt aangedreven met een A9-chip. De M9-chip houdt de bewegingen bij en biedt de gelegenheid om van het ´Hey Siri´ commando met je stem gebruik te maken. Verder is het toestel voorzien van een 12 megapixel camera, waarmee onder meer 4k video´s kunnen worden geschoten. Met de camera kunnen ook Live Foto´s gemaakt worden. Het scherm kan als flitser worden gebruikt en aan de voorzijde bevindt zich een 1,2 megapixel camera.

Leidt goedkopere iPhone tot nieuwe impuls voor de verkopen?

In 2013 heeft Apple de wereld al laten weten dat de iPhone niet voor iedereen bestemd is. Er waren daarna geruchten dat er een budgettelefoon op de markt werd gebracht om nu wel een groter publiek te bereiken. De geruchten gingen zelfs zover dat het toestel gemaakt zou worden van plastic om daarmee marktaandeel terug te veroveren in landen, waar de verkopen van iPhones onder druk staan door het aanbod van goedkope Android-toestellen. Daaropvolgend werd de iPhone 5C uitgebracht die weliswaar voorzien is van een plastic behuizing, maar nog altijd behoorlijk aan de prijs was. De kwaliteit bleek bij Apple toch voorop te blijven staan.

apple-iphone-5se

Komst van iPhone SE
In maart 2016 was er dan opeens de presentatie van de iPhone SE die als budgettelefoon wordt gelanceerd, maar toch ook nog niet tot de meest voordelige telefoons behoort. Wel is de prijs aanzienlijk lager in vergelijking met de laatste toestellen, zoals de iPhone 6S en 6S Plus. De afkorting SE staat overigens voor Special Edition en de adviesprijs voor het zogenoemde budgettoestel in de Verenigde Staten bedraagt 399 dollar. Dat is wel de laagste prijs die ooit voor een nieuwe iPhone betaald is.

Op kwaliteit qua techniek is echter niet ingeleverd, maar het model is alleen wat kleiner met een 4-inch scherm. Het toestel beschikt onder meer over Siri, Touch ID en Apple Pay. In Nederland zal er een adviesprijs gelden van 489 euro voor de 16GB uitvoering. Dat komt onder meer doordat Apple zich met de verkoop van de iPhone SE vooral richt op landen als China en India die voor het bedrijf tot de twee belangrijkste afzetmarkten behoren.

De rek is eruit
De verkopen van de iPhones doen vermoeden dat de rek er een beetje uit is. Zo bleek de iPhone 5C minder populair te zijn in Azië dan werd verondersteld. Dat de verwachtingen niet werden waar gemaakt, heeft alles te maken met de prijs van de telefoon, zodat de concurrentiestrijd met goedkoper toestellen van Chinese fabrikanten niet gewonnen werd. De plastic behuizing van het toestel leverde evenmin een bijdrage aan de populariteit. De plastic behuizing werd door de Chinese middenklasse die een voorkeur heeft voor luxe producten toch echt als een afknapper beschouwd.

De iPhone SE lijkt qua formaat en vormgeving op de iPhone 5C, maar beschikt daarnaast over specificaties die terug te zien zijn in de iPhone 6S. De nieuwe smartphone wordt op de markt gebracht met de hoop dat de verkopen daarmee een goede impuls krijgen.

In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar is de groei niet geweest wat gedacht werd. Overigens zijn er wel een record aantal iPhones verkocht in datzelfde kwartaal, maar toch lijkt de rek uit de verkopen te zijn. Dat komt overigens mede door verzadiging van de markt, want vrijwel iedereen heeft een smartphone in het bezit. Samsung merkte de gevolgen daarvan al eerder en nu krijgt Apple daar eveneens mee te maken. De iPhones met een groter scherm die vorig jaar zijn uitgebracht, deden het overigens wel goed, maar dat effect lijkt slechts tijdelijk van aard te zijn geweest.

Koers van Apple
Als het niet goed gaat met de iPhone, dan heeft dat de weerslag op de beurs en dan met name ten aanzien van de ontwikkeling van de beurskoers van het bedrijf. Voor de eerste drie maanden van dit jaar wordt op een omzet gerekend die tussen 50 en 53 miljoen dollar ligt. Als deze verwachtingen uitkomen, dan is er voor het eerst sinds 2003 sprake van een omzetdaling. De koers van het aandeel heeft al sinds maart 2015 een daling ingezet. Analisten uiten ook twijfels over de komst van de iPhone SE in verhouding tot de verwachtingen dat het tot een impuls voor de verkopen zal leiden.

De prijs van 399 dollar wordt overigens wel gewaardeerd, want er werd verwacht dat de prijs hoger zou uitkomen op een bedrag van 450 dollar. Dat geeft wel hoop dat er meer mensen in andere landen in de gelegenheid zullen zijn om de iPhone SE aan te schaffen. Het kan echter ook leiden tot een daling in verkoop van de toestellen die in een hogere prijsklasse vallen. Er wordt dan ook niet verwacht dat de impact groot zal zijn, maar eerder als neutraal kan worden gekwalificeerd.